Leven en Werk van Paul Windhausen

Presentatie: Anton Joosen
Datum: donderdag 14 februari 2019
Tijd: 19.30 - 22.00 uur
Locatie: Scc De Poelewei, Mgr. de Vetstraat 2, Breda

Veel straatnamen in Nederlandse steden hebben een relatie tot personen die bekend zijn geworden om hun verdiensten m.b.t. politiek, wetenschap, kunst, verzet enz. De Bredase Paul Windhausenweg is zo'n voorbeeld. Windhausen werd geboren in Roermond; hij kwam uit een kunstenaarsfamilie. Hij volgde het gymnasium aan het Bisschoppelijk College en vervolgde zijn studie met de opleiding Middelbaar Onderwijs Tekenen aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijs in Amsterdam, waar hij in 1927 de akte MA tekenen behaalde.

windhausen+tekstTot 1929 gaf hij tekenles aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool in Maastricht. Zijn volgende uitdaging lag in Breda. Per 1 januari 1929 werd hij voor een beperkt aantal uren benoemd tot tekenleraar aan het Onze Lieve Vrouwelyceum aan het Wilhelminapark in Breda. Daarnaast had hij tijd over om vrij werk te maken. Hij kwam al spoedig in contact met de Bredase kunstenaars Jan Strube, Gerrit de Morrée en Dio Rovers. Met hen richtte hij in 1935 de Bredase Kunstkring op. Windhausen was een verdienstelijk tekenaar en grafisch ontwerper en heeft in Breda een grote rol op het gebied van de kunst gespeeld. Hij tekende en schilderde diverse stadsgezichten, stillevens, portretten, religieuze voorstellingen en landschappen.

Landgoed De Vloeiweide
Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943 raakte Windhausen met collega-leraar Anton van der Poel betrokken bij het ondergronds verzet. Windhausen gaf leiding aan een groep verzetsmensen die op landgoed De Vloeiweide een seinpost bediende vanuit de woning van boswachter Neefs die daar woonde met zijn gezin. Drie weken voor de bevrijding op 4 oktober 1944, werd de seinpost door de Duitsers ontdekt en overvallen. Tijdens het daarop volgende vuurgevecht sneuvelde Windhausen. Het huis werd in brand gestoken waardoor de vrouw van de boswachter en drie van hun kinderen omkwamen. De meeste verzetsmensen werden geëxecuteerd. De spreker Anton Joosen is amateur-schrijver. Hij is o.a. auteur van de boeken 'Het leven en werk van Jan Strube' en 'Paul Windhausen, docent, kunstenaar en verzetsman'.