Stadswandeling in het kader van de
Vrede van Breda (1667)

Datum: vrijdag 30 juni 2017
Aanvangstijd: 18.45 uur
Vertreklocatie: Nieuwe Veste, ingang Molenstraat, Breda
Organisatie: Stadsgidsen Gilde de Baronie
i.s.m. Stichting De Nieuwe Veste en
Stg. Historische Verzameling van de K.M.A.

De tweede Engelse oorlog, 1665-1667, had in hoofdzaak de economische tegenstellingen tot oorzaak. De jonge Republiek der Verenigde Nederlanden had omvangrijke belangen overzee in de Nederlandse koloniƫn. In 1664 veroverden de Engelsen Nieuw Amsterdam en enige van onze gebiedsdelen in Guinee. Michiel de Ruijter heroverde de meeste bezittingen in Guinee, stak over naar Nieuw Amsterdam, maar moest vandaar onverrichterzake terugkeren.

De Nederlandse vloot had in 1665 bij Lowestoft een jammerlijke nederlaag geleden. Daarna was De Ruijter teruggekeerd naar Europa en wist hij de Engelsen te overwinnen in augustus 1665 bij de Slag in de baai van Bergen. De Engelsen probeerden voorafgaand aan deze slag een handelsschip van de Nederlanders te onderscheppen en Michiel de Ruijter de toegang te ontzeggen, maar met behulp van de Denen kon De Ruijter hen verslaan. Een jaar later herstelde De Ruijter de eer van de Nederlandse Marine door zijn overwinning in de Vierdaagse Zeeslag voor de kust bij Oostende.

Vredesconferentie
Na deze heftige zeeslagen besloot men in 1667 tot een vredesconferentie in Breda. De belangrijkste onderwerpen waren het recht op vrije zeevaart en aanspraken op overzeese gebieden zoals Suriname, een hooggeschatte plantagekolonie, en Nieuw Amsterdam. Breda met haar hofhuizen en renaissancepaleis waren een goed conferentie alternatief voor Den Haag. Toch wilden de onderhandelingen in Breda niet vlotten vanwege de hoge eisen van de Engelsen.

Tocht naar Chathamvrede breda
Raadpensionaris Johan de Witt bedacht toen de beroemde tocht naar Chatham. Onder leiding van zijn broer Cornelis de Witt en Michiel de Ruijter voerden de Nederlanders in juni 1667 de Theems op tot aan Chatham, waar de grootste marinebasis van de Engelsen gevestigd was. Ze brachten ruim tien schepen in de marinebasis tot zinken, enterden het Engelse vlaggenschip HMS Royal Charles en sleepten deze als trofee mee naar Holland. Het was een grote zege voor Nederland en was gunstig voor de vredesonderhandelingen. In het verder verloop van de oorlog bleken beide partijen tegen elkaar opgewassen, zodat Engeland tot vrede neigde. Op 24 augustus was het feest in de stad: de vrede was getekend en de wijn vloeide rijkelijk. De stadswandeling volgt een route langs verschillende panden waarin de onderhandelingsdelegaties werden ondergebracht. De wandeling is exclusief voor leden van de heemkundekring die zich daarvoor hebben aangemeld.