Gebruiken en Tradities

Presentatie: mr. drs. J.J. (Jan) Franken
Datum: woensdag 18 januari 2017
Tijd: 19.30 - 22.00 uur
Locatie: Grand Café De Koffiemolen, Pels Rijckenpark 1, Breda

In 1938 was Wilhelmina 40 jaar koningin. Bij die gelegenheid trok op 6 september van dat jaar een groot bloemencorso door Breda. Het was (waarschijnlijk) het enige bloemencorso dat Breda gekend heeft … Het bekende bloemencorso in Zundert dateert van 1936. Het was een initiatief van enkele autoriteiten uit de Zundertse gemeenschap om Oranjefeesten op te luisteren. Laatstgenoemd corso vindt sindsdien elk jaar plaats en kan dus met recht een traditie genoemd worden.

Een paar jaar geleden vierden we het jaar van de tradities. Dat werd toen geopend door de koningin. Tradities zijn belangrijk. In roerige tijden zijn we weer op zoek naar onze eigen identiteit. Wie we zijn, kun je zien aan wat we doen. Wat doen we alsof het vanzelfsprekend is, en waarom doen we dat zo? Vaste gewoontes maken het leven wat makkelijker. Tradities staan een stapje hoger: ze maken het leven zinvol.tradities

We hebben zoveel (Brabantse) tradities, dat we meedoen zonder het zelf te beseffen. Dat we achterom komen wanneer we koffie komen drinken, even buurten of op bezoek gaan: dat is Brabants. De Brabantse koffietafel was ooit een niet al te droevig dodenmaal. Drie kussen bij een begroeting: het is in Brabant begonnen. Tradities verdwijnen maar er komen ook nieuwe tradities bij. U zult versteld staan hoeveel tradities u zelf in uw bagage heeft, zonder dat u het beseft, en vooral zonder dat u de achtergrond kent.

Er zijn zoveel tradities dicht bij huis dat er een cursus van 10 bijeenkomsten nodig is om de belangrijkste te behandelen. Daarom krijgt u alleen de krenten uit de pap te horen en te zien tijdens de presentatie van Jan Franken. Hij is heemkundige en docent bij de KBO, was docent aan de Seniorenacademie en onder meer bestuurslid van de provinciale koepelorganisatie Brabants Heem. Via een PowerPoint presentatie kijkt hij samen met u naar ongetwijfeld herkenbare tradities en zal hij uitleggen waar deze vandaan komen.