Philips Willem, een vergeten petekind

Presentatie: Boudewijn van de Calseijde
Datum: donderdag 8 november 2018
Tijd: 19.30 - 22.00 uur
Locatie: SCC De Poelewei, Mgr. de Vetstraat 2, Breda

Het zal je maar gebeuren. Je wordt op 28-jarige leeftijd bij je vader geroepen en die geeft jou de volle zeggenschap over de Nederlanden en Bourgondië. Een jaar later krijg je de Kroon van Castilië en Aragón, plus de bezittingen van die landen in Europa en de overzeese koloniën. Dan heb je toch iets om je druk over te maken. En dan is er in de Nederlanden van toen een gunsteling van je vader, een zekere Wilhelm von Nassau, Prince d'Orange, die de boel lijkt te gaan verstieren. Je hebt een sterk vermoeden dat hij heult met de vijand. Toen je in 1559 vanuit Vlissingen vertrok, heb je het hem nog even fijntjes laten weten.

philips_willem+tekstU begrijpt het al: Bij de voorgaande mijmering gaat het om de in 1527 te Valladolid geboren zoon van Karel V, Felipe, die na zijn ambtsaanvaarding in de Nederlanden Philips II zal heten. Toen hij elf maanden was kwam de Castiliaanse Cortes de eed van trouw afleggen aan de overigens meer Vlaams dan Spaans uitziende baby. De jonge prins werd door zijn moeder Isabella van Portugal vooral in Spanje opgevoed. Na haar dood in 1539, ten gevolge van een miskraam, nam vader Karel V de opvoeding over. Philips was een ijverige student, interesseerde zich voor de kunst en wetenschap en werd in het militaire vak wegwijs gemaakt door niemand minder dan de veldheer Fernando Álvarez de Toledo, hertog van Alva.

Feesten op het Kasteel van Breda
Op 1 april 1549 ontmoet Philips II, naar aanleiding van diens blijde inkomst in Brussel, voor het eerst Willem van Oranje, toen deze zich in het gevolg van landvoogdes Maria van Hongarije bevond. Op het Kasteel van Breda worden in september 1549 grootse feesten gehouden; Philips II is te gast. Ze zullen elkaar regelmatig ontmoeten, zo ook tijdens de huwelijks-ceremonie van de Spaanse erfprins met de Engelse koningin Mary Tudor eind 1554 te Londen. En juist in december 1554 wordt te Buren, Philips Willem geboren, zoon van Willem van Oranje en Anna van Egmond, met zijn eerste naam genoemd naar Philips II van Spanje. Echter, verplichtingen elders verhinderen de peetoom om aanwezig te zijn bij de doop… Peetoom en petekind hebben een gezamenlijke geschiedenis van ruim veertig jaar maar zullen elkaar zelden zien.