Excursie naar Kasteel De Haar, Haarzuilens
en Vesting Naarden

Datum: zaterdag 26 mei 2018
Tijd: 08.00 - 18.00 uur

haarzuilensHet huidige kasteel en park De Haar in Haarzuilens zijn als eenheid ontworpen door Pierre Cuypers en Copijn. In 1890 erft baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar het zwaar vervallen domein De Haar. Hij besluit tot herbouw van dit familiekasteel, als eerbetoon aan zijn roemrijke voorvaderen.
Samen met de puissant rijke barones Hélène de Rothschild neemt hij meesterarchitect Pierre Cuypers in de arm, die dan al beroemd is met het Rijksmuseum en het centraal station in Amsterdam op zijn naam. Cuypers maakt van De Haar een waar 'gesamtkunstwerk', met behoud van oorspronkelijke indelingen. Landschapsarchitect Copijn voorzag het kasteel van een bijpassende landelijke omgeving. Het park is ruim 55 hectare groot en heeft een monumentale kruisvijver (grand canal), een doolhof en ook nog een hertenkamp. Lanen en slingerende routes doorkruisen het park. Er zijn drie wandelroutes uitgezet.

De "Vestingstad Naarden" met een zeer regelmatig stratenpatroon dateert uit 1350. Naarden-vesting kreeg in 1351 stadsrechten en is daarmee de enige "stad" in het Gooi. Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden in Nederland.
De thans bestaande vestingwerken werden in 1675-1685 aangelegd. De eerste "vesting" moet hebben bestaan uit aarden wallen, een "natte" gracht en een "palissade" (houten paalwand). Later werd ze opgetrokken uit dure bakstenen en daarom mochten nieuwe bewoners alleen in Naarden komen wonen als ze 20.000 stenen schonken (steentje bijdragen). Naarden had ook een zuiderzeehaven(visserij) en tot 1475 een bloeiende lakenindustrie. Rond 1450 werd de toenmalige eenbeukige kerk omgebouwd tot de huidige Grote of St. Vituskerk. In de 16e eeuw werd Naarden een militaire vesting en een onderdeel van verdedigingswerk De Hollandse Waterlinie. Naarden is zowel door de Fransen als de Spanjaarden bezet geweest.

Programma
08.00 Vertrek vanaf het Schoolakkerplein in Breda
09.30 Aankomst in Haarzuilens voor koffie met gebak bij 'Het wapen van Haarzuylen'
10.30 Bezoek aan kasteel met rondleiding door gidsen. Daarna vrije wandeling in de tuinen
12.00 Vertrek naar Naarden
12.45 Warme lunch in 'Het Hert' in Naarden
14.00 Stadswandeling met gids en bezoek aan het Weegschaalmuseum en de St. Vituskerk
15.30 Op eigen gelegenheid het stadhuis bezichtigen (gratis) of een terras bezoeken
17.00 Vertrek naar Breda

Aanmelding
Op dit moment is de excursie volgeboekt en is inschrijven niet meer mogelijk. Bezit u een geldige museumkaart? Breng deze dan mee op 26 mei 2018.