Genezing of Hulp?
Daar waren (zijn) heiligen voor

(Bedevaart)heiligen in de omgeving van Breda

Presentatie: Toon van Miert
Datum: woensdag 8 maart 2017
Tijd: 19.30 - 22.00 uur
Locatie: Grand Café De Koffiemolen, Pels Rijckenpark 1, Breda

In de eerste helft van de vorige eeuw was Dorst de grootste bedevaartplaats van Brabant. Uit heel de provincie kwamen gelovigen om genezen te worden of gespaard te blijven van keelziekten of koningszeer. 'Maaikes Dorst' werd druk bezocht en was voor de jongens en meisjes van die tijd een mooie gelegenheid om elkaar te leren kennen.

Jonge meisjes trokken naar Sint-Anneke in Molenschot naar Sint Anneke voor een manneke. En hun getrouwde zussen vroegen aan de moeder van Maria om een snelle zwangerschap en een gelukkig gezinsleven. De bedevaart naar de heilige Antonius Abt in Chaam was vooral in de boerenkringen populair. De in ruige pij geklede en van bekoringeen weelderige baard voorziene heilige zorgde ervoor dat het vee gespaard bleef van besmettelijk ziekten en de mensen van Antoniusvuur. Jacobus de Meerdere in Galder zette, en zet nog steeds, pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Galder is niet zozeer een bedevaartsoord, als wel de plaats vanwaar de pelgrims naar Santiago de Compostela vertrekken. Wat is er overgebleven van die bedevaarten?

Uitgebeeld in de kunst
Het leven van de heiligen is interessant, maar het is toch vooral boeiend om te zien hoe zij in de kunst zijn uitgebeeld. Aan welke attributen zijn zij te herkennen, welke levensfasen waren voor kunstenaars door de eeuwen heen zo inspirerend dat ze die vaak uitgebeeld hebben en hoe ze aan hun vaak dramatisch einde gekomen? Toon van Miert houdt zich al heel lang bezig met deze heiligen. Hij spreekt niet alleen over hun leven en werk en over de bedevaarten, maar vooral ook hoe zij in de kunst zijn afgebeeld.