Als het doek valt voor Machinefabriek Breda ...

Presentatie: Frans van der Grinten
Datum: donderdag 14 maart 2019
Tijd: 19.30 - 22.00 uur
Locatie: Scc De Poelewei, Mgr. de Vetstraat 2, Breda

Backer & Rueb, in 1884 gewijzigd in 'Machinefabriek Breda v/h Backer & Rueb', was vanaf 1861 in Breda gevestigd op een eiland in de Mark en verhuisde in 1929 naar een groter terrein in de Belcrum. Het bedrijf kende een voorloper in de firma De Bruyn Kops, die in 1855 startte in Tilburg. De onderneming legde zich toe op de ontwikkeling en productie van hoogwaardige industriële producten in de geest van de tijd.

Stoomlocomotieven (de 'Backertjes') vonden nationaal en internationaal gretig aftrek, evenals stoommachines, -ketels, pompen, metaalwerktuigen, colonnes. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de apparatenbouw sterk op zodat ook liften, roltrappen en inpakmachines tot het programma behoorden. Het bedrijf werd een van de grote werkgevers van Breda. Begin 20e eeuw telde de machinefabriek 300 tot 400 medewerkers. In de jaren '60 -'70 was het bedrijf op zijn hoogtepunt met ca. 1600 werknemers.

Rijn-Schelde-Verolmeb&r_rsv+tekst
Eind jaren '60 ging Machinefabriek Breda op in het Rijn-Schelde-Verolme concern/RSV, waarna het zijn zelfstandigheid verloor. Door sanering in de kernactiviteiten van het bedrijf door RSV, maakte het bedrijf grote verliezen. RSV (17 000 werknemers) op zijn beurt bleef door staatssteun overeind, maar in 1983 viel voor heel RSV het doek en volgde surseance van betaling, uiteraard ook voor Machinefabriek Breda. Ruim drie maanden, van 3 februari tot 10 mei 1983, bezetten werknemers van Machinefabriek Breda dag en nacht het bedrijf. Daarna, drie jaar voor het 125 jarig jubileum, werd een doorstart mogelijk dankzij inzet van directie, werknemers, hun partners en de Bredase bevolking. Zij wisten het bedrijf te redden uit de macht van RSV en regering, zij het dat 240 mensen werden ontslagen.

Acties
De spreker werkte van 1979 tot 1987 bij Machinefabriek Breda (MFB). Hij was voorzitter van de Bedrijfs-ledengroep FNV, lid van de ondernemingsraad en was nauw betrokken bij de acties die het personeel en lokale steuncomité's voerden voor behoud van het bedrijf. In 1987 werd het bedrijf overgenomen door Joep van den Nieuwenhuyzen. Maar ook tijdens zijn bewind bleven de resultaten uit door concurrentie van de lage lonen landen. De presentatie is een indrukwekkend relaas over de opkomst, productie, dreigende ondergang en bedrijfsbezetting van dit Bredase bedrijf.